Het meisje met de blauwe hoed

Het meisje met de blauwe hoedHet “Meisje met de blauwe hoed” is een luchtige soldatenroman van Joan Fabricius. Maarten Leegwater bewerkte de roman tot libretto, een theaterbewerking. Maarten Leegwater schreef ook de jubileumrevue

Aan zijn libretto zijn liedjes toegevoegd – en ingepast - die afkomstig zijn uit de televisieserie van 1972, waarvoor muziek werd geschreven door Harry de Groot. Ook enkele liedjes van het eertijds befaamde koppel Max Tak en Alex de Haas, geschreven voor de bioscoopfilm welke werd uitgebracht in 1934, ontbreken niet, terwijl in deze musical bovendien 6 gloednieuwe zangnummers te horen waren met teksten van Martin Affourtit en muziek van muzikaalleider Cas Himmelreich.

Harry de Groot is destijds gevraagd om de premiere bij te wonen en heeft toen ook toegezegd te komen. Helaas vanwege de ziekte van zijn vrouw kon dat toen niet doorgaan.

Het verhaal gaat over de schuchtere soldaat Daan Pieters, zijn brutale slapie Toon Bulthuis en het vrijpostige winkelmeisje Betsy Buisman in 1927.

De eerste W.O. had plaats gemaakt voor de “roaring twenties”, luchtig vertier stond voorop. In de grote steden bloeide het uitgaansleven volop, en wanneer jongemannen uit de provincie voor hun nummer op moesten komen in zo’n grote stad, zoals de recruten in dit verhaal, die in Den Haag “liggen”, dan werd dat doorgaans hun eerste kennismaking met het mondaine leven.

De nog onbedorven kruidenierszoon Daan Pieters, enigst kind en voorbestemd de grutterij van J.C. Pieters -sedert 1811- voort te zetten, ontkomt niet aan de wapenrok. Ook een doos met lekkernijen voor de “hoge pieten” zal geen verandering brengen in deze situatie. Dus belandt Daan in een wereld die de zijne niet is, waar hij tot overmaat van ramp een regelrechte tegenpool als dienstkameraad treft en bovendien ook nog tegen het verkeerde meisje aanloopt.

Nooit eerder werd een bewerking van “het meisje met de blauwe hoed” in het theater opgevoerd. Een primeur dus voor de inwoners van Anna Paulowna.

Terug naar producties
Basisvorm Hoogteverschil © Uwilthosting.nl - Ontwerp © Niek Reus, Uwilthosting.nl
Uwilthosting.nlHosting en CMS door Uwilthosting.nl