Ap-Art heeft een nieuwe regisseur!

Blij dat hij zich aan onze club heeft willen binden, kunnen wij u melden, dat Bert Schuiling de komende productie(s) de regie van Ap-Art op zich zal nemen. Hieronder stelt hij zich voor.

Even voorstellen

Bert Schuiling is mijn naam, ik kom uit het bouwjaar 61 en ik ben theatermaker van beroep. Theatermaker is een verzamelnaam voor meerdere beroepen binnen het theater. Het betekent eigenlijk alleen maar dat ik me beroepsmatig met verschillende onderdelen van het theater bezighoud. Zo regisseer ik, speel ik, schrijf ik, produceer ik, geef ik lessen en workshops (theater, improvisatie, presentatie) en nog veel meer. Dat doe ik al 33 jaar en dat zal ik nog wel 33 jaar kunnen blijven doen. Want het is gewoon een mooi vak! Van werk kan ik niet spreken.

Het begon allemaal in 1978 in Den Helder met schoolcabaret: een groepje van zes Nieuwediep-leerlingen dat schoolfeestjes opluisterde met sketches en liedjes. Daaruit bleven Herman Boon en ik over. Samen vormden wij het cabaret-duo Zindroom. In 1986 won ons duo het prestigieuze Delfts cabaretfestival Cameretten. Impresariaat John de Crane nam ons op in hun stal en ik zegde mijn baan als onderwijzer op om mij volledig op het vak van cabaretier te richten. Maar als iets mijn interesse heeft ben ik net een spons, ik neem alles in me op. Ik legde me niet alleen toe op cabaret en het geven van cabaretworkshops, maar ging ook diepgaand bezig met regie, musicals, theatertechniek, toneelschrijven, improvisatietheater, noem maar op. Voor ik er erg in had was het theater wat de klok sloeg. Met cabaret én musical op een gedeelde eerste plaats. In de drie-en-een-half jaar dat ik voor de klas stond had ik al diverse schoolverlatersmusicals geschreven en geregisseerd, maar in 1988 regisseerde ik (nog maar 26 jaar oud, realiseer ik me nu) mijn eerste echte musical. Dat was de eerste van een lange reeks musicalavonturen (van het regisseren tot het les geven op een musicalacademie) die tot op heden nog voortduurt. En nu mag ik de komende productie bij Ap-Art regisseren. Ik voel me zeer vereerd. Ik ga het doen. Wij gaan het doen.

Met vriendelijke groet,
Bert Schuiling
regisseur bij Stichting Musical Producties Ap-Art (2019 - )