Anatevka

Het verhaal

Anatevka is het verhaal van de arme melkboer Tevye, dat zich afspeelt aan het begin van de vorige eeuw in het tsaristische Rusland. Ap-Art produceerde deze musical in november 2002.

Tevye probeert onder het harde bewind van de tsaar zijn hoofd boven water te houden en klampt zich vast aan zijn geloof in god en aan de tradities waarmee hij is opgegroeid. Tevye woont met zijn vrouw Golde en zijn vijf dochters in de Joodse gemeenschap van Anatevka.

Zijn oudste drie dochters hebben een huwbare leeftijd bereikt. Het liefst ziet hij dat zijn dochters trouwen met geleerde mannen, die net als hij de liefde voor de bijbel koesteren, maar al snel blijkt dat een ijdele hoop.

De oudste dochter Tzeitel kiest voor kleermaker Mottel, terwijl Tevye haar liever ziet trouwen met de slager Leiser Wolf. De middelste dochter Hodel wordt verliefd op de jonge student Perchik, die alle dorpelingen wakker probeert te schudden over het naderende onheil. Chava, de derde dochter, vertelt haar vader dat zij wil trouwen met de Rus Fyedka.

Tevye is tot wanhoop gedreven. Keer op keer komt hij in conflict met zichzelf. Gedwongen door de omstandigheden en uit liefde voor zijn dochters moet Tevye steeds vaker concessies doen aan de voor hem zo dierbare tradities.