Het verhaal
De Jantjes -Dries, Manus en Toon- zijn drie onafscheidelijke vrienden uit de kleurrijke Amsterdamse Jordaan en in de buurt beter bekend als: de Dolle, de Schele en Blauwe Toon. Het stuk begint als de drie, na het vervullen van hun dienstplicht bij de marine, vol goede moed afzwaaien. Maar het leven als gewone burgers valt ze zwaar tegen. Het lukt ze niet om zich aan de maatschappij aan te passen en om werk te vinden. Zij raken in de problemen op het gebied van geld en van de liefde. Na de nodige feestjes, ruzies, een vechtpartij en een korte gevangenisstraf voor de Dolle, tekenen ze uit teleurstelling en geldnood voor het KNIL, het Koninklijke Nederlands Indische Leger, om als koloniaal voor zes jaar te worden uitgezonden naar onze toenmalige kolonie Nederlands­ Indië. Vlak voor hun vertrek lijkt het met de liefdes weliswaar weer goed te komen, maar dat kan niets meer veranderen aan hun verplichte vertrek naar de Oost. Uitgezwaaid door de buurt vertrekken zij vanaf de Oostelijke Handelskade in Amsterdam met het schip de "Prinses Amalia". Als de Jantjes tenslotte na zes loodzware jaren terugkeren naar Holland zijn zij niet meer met z'n drieën en is hun blik op het leven en op de wereld voorgoed veranderd. Maar in de oude vertrouwde Jordaan gaat het leven door alsof ze nooit zijn weg geweest.


De Personages

DOLLE DRIES
matroos Een sterke temperamentvolle knaap, die bij 't minste onrecht op de vuist gaat. Aan z'n lichtontvlambare karakter dankt hij de bijnaam van "de Dolle". Alles bij elkaar is hij 'n open volksjongen met het hart op de tong,
goedhartig, eerlijk en trouw.
SCHELE MANUS matroos

De beste vriend van Dolle Dries, maar tegelijk z'n tegenpool. Manus is zeer scheel,·lakoniek, humoristisch, altijd in voor een geintje, van nature wijsgerig en kalm, daarbij is hij ' achttien-karaats vriend.

BLAUWE TOON matroos

Dankt zijn bijnaam aan zijn voorliefde voor alcohol, komt uit een goede familie en is gedistingeerd, welopgevoed en bijna altijd licht aangeschoten. Met z'n wat geaffecteerde spraakje en taalgebruik is hij, zeker naast de andere twee, een opvallende figuur. Ondanks alle verschillen vormen zij een onafscheidelijk trio. Kameraden door dik en dun.

BETJE moeder van Dolle Dries Een goedig oud vrouwtje, de moeder van Dries
BLONDE GREET meisje van Dolle Dries Een frisse, knappe Jordaanse met opvallend blond haar, strijkster van beroep.
TOFFE JANS meisje van Schele Manus Een aardige, maar ietwat robuuste en onverschillige jonge meid uit de bloemenbuurt.
TANTE PIET logementhoudster Het type van 'n wel gedane en geslepen Amsterdamse kasteleines, van alle markten thuis en weinig kieskeurig als het gaat om geld verdienen en om de zaken naar haar hand te zetten. Zij drijft het logement annex café in het hartje van de Jordaan, waar een groot deel van de aktie plaats vindt.
OME GERRIT man van Tante Piet De tweede echtgenoot van tante Piet. Hijis een goeiige gezellige man, die alle voorkomende karweitjes opknapt en helpt met de bediening in het café. Hij is ook de catalysator tussen tante Piet en de, veelal vaste, gastenen komtt ussenbeide alsLeendert dreigt te ontsporen.
MOOIE LEENDERT zoon van Tante Piet en Ome Gerrit

Woont met Doortje bij zijn moeder Piet. Hij is 'n lange, bleke slungel, type Zeedijk-adonis. Een weinig aangename, verwende en louche knaap, die geen slag uitvoert en de hele dag rondhangt en achter vrouwen aanzit. Hij is z'n moeder's oogappel.

DOOR vrouw van Mooie Leendert Getrouwd met Leendert, is 'n nog jonge, maar ziekelijke vrouw, die zowel door haar man als door haar schoonmoeder wordt misbruikt als huissloof.
NA DRUPPEL straatzangeres Eens een populaire schoonheid,vormt met haar levenspartner DE MOP een bekend straatduo. Als NA zingt, haalt DE MOP het geld op. Zij zijn onafscheidelijk en uiten hun wederzijdse verknochtheid door voortdurend met elkaar te bekvechten.
DE MOP man van Na Druppel
DE KROMME logeergast
DE VETER logeergast
ZWAAN orgeldraaier
BOBBY Engelse matroos
KEES stamgast
DORUS stamgast
DE LAT stamgast
MAJOOR DE BRUIN militaire commandant in Nederlands-Indië
KOLONIALEN

JONGENS & MEIDEN UIT DE BUURT

Basisvorm Hoogteverschil © Uwilthosting.nl - Ontwerp © Niek Reus, Uwilthosting.nl
Uwilthosting.nlHosting en CMS door Uwilthosting.nl